Runko pystyssä

Blogin päivityksessä on ollut tauko kiireiden takia, mutta vihdoin tuli sopiva hetki päivitykselle.

Runko pystytettiin talkoilla pari viikkoa sitten, lauantaiaamuna aloiteltiin alaohjauspuiden laitolla. Aikaa meni jonkin verran, olin tarkkana että puut tulee ristimittaan, ettei sitten seinäelementtien kanssa tule ongelmia. Alaohjauspuut ovat kestopuuta, ne kiinnitettiin harjateräksillä jotka oli laitettu muurausvaiheessa. Lisäksi ostin karmitulppia, joilla varmistettiin kiinnitys, harjateräs ja kestopuu ei kuulemma ole paras ratkaisu. Harkkojen ja alaohjauspuun väliin tuli bitumihuopakaista ja sen päälle vielä solumuovikaista.

Alaohjauspuut kiinnitettyinä

alaohjauspuut

Sen jälkeen alkoi elementit nousemaan paikoilleen. Nostossa oli apuna kuorma-auton Hiab-nostin. Elementit meni paikoilleen suht kivuttomasti yksi kerrallaan. Elementtien väliin laitettiin solumuovikaista estämään kylmäsiltoja. Valmista tuli elementtien osalta juuri kun alkoi olla pimeä. Hyvin toiminut talkooporukka pääsi ajoissa kotiin, iltapalaakin olisi ollut tarjolla, samoin sauna, mutta luulivatkohan joutuvansa vielä lisähommiin kun ei kelvannut… No, yksi (veli) sentään jäi myöhempään.

Sunnuntaina jatkettiin nosturikaverin kanssa ristikoiden ylösnostolla. Ensin pähkäiltiin pitkään ristikoiden jakoa, ei saatu millään sopimaan jakoa kuten suunnitelmissa. Lähinnä päätyristikoiden väli ei osunut. Lopulta päätettiin että laitetaan ne kuten lähimmäs osuu ja hyvin tuntui onnistuvan. Nostettiin ristikot yksi kerrallaan, kiinnitettiin kulmaraudoilla molemmista päädyistä ja tuettiin väliaikaisesti seuraava aina edellisen kanssa. Illalla seitsemän aikaan oli viimeinen paikoillaan. Nosturimies lähti, itse jäin vielä rakentelemaan vinotukia, koska Oskari-myrsky oli lähestymässä. Tallin pohja on edelleen sepeliä, ristikoiden alapaarteelle on maasta matkaa n. 3,2 metriä. Kiipesin A-tikkaille tukia tekemään, mutta kun tikkaat kaatui kaksi kertaa alta niin, että alapaarteessa roikkumalla sain jaloilla koplattua tikkaat takaisin pystyyn, päätin että nyt saa riittää tältä päivältä. Sepeli ei ole paras mahdollinen alusta A-tikkaille, vaikka niissä leveämpi alajalka onkin. Oskari puhalsi onneksi pohjoisesta, eli ristikoiden suuntaisesti. En tiedä jos olisi puhaltanut vastaan, kuinka olisi käynyt, mutta nyt ne ainakin pysyivät pystyssä.

Itsenäisyyspäivänä vihdoin aloin tekemään vinotukia eli tuulijäykisteitä. Jäykisteet vedetään kolmen ristikon matkalta ristiin molemmin puolin. Itsenäisyyspäivän lumisade hiukan haittasi hommia, joten muistin että varastossa on yksi iso kevytpeite, joka peittää lappeen kokonaan. Taiteilin peitteen paikoilleen ja päätin lauantaina hakea toisen kun kaupat on taas auki.  Samalla hain kiinnitysrimat aluskatetta varten, ovat sitten valmiina kun se hetki tulee että niitä tarvitaan. Kun tavarat oli haettu ja kevytpeitteet katolla, päivä olikin taas pulkassa. Sunnuntaina sain jäykisteet laitettua puoliksi, ristikot on tuettu molemmin puoli koko matkalta vinoittain toiseen suuntaan. Vielä samanmoinen urakka, niin ne olisi valmiit. Tämä viikonloppu menee töissä, mutta jospa vielä ennen joulua ne saisi tehtyä loppuun. Viime viikolla tuli seuraava myrsky, tuuli alkoi yltymään torstai-iltana. Katselin peitteitä illalla, mietin menenkö ottamaan ne pois, hiukan arvelutti mahtavatko pysyä paikallaan. Yöllä puoli yhdeltä toinen näytti siltä, että se lähtee irti, joten vaatteet päälle ja repimään sitä pois. Vielä siinä vaiheessa myrsky ei ollut pahimmillaan ja toinen peite näytti vielä pysyvän. Heräsin puoli viiden aikaan ja vilkaisin ikkunasta, se toinenkin peite oli lähtenyt irti heiluen tuulessa harjalla. Ei auttanut kun mennä hakemaan sekin alas, ettei tule isompia vaurioita tai peite lentele pitkin naapurin pihaa.

Tilanne näytti peitteiden paikallaanollessa tältä:

runko_pystyssa

Alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan mikälainen siitä on tulossa. Tänään ajattelin vielä laittaa peitteet takaisin katolle, nyt sisäpuolelta on lumetkin sopivasti sulaneet pois. Saan tarvikkeet alle suojaan ja onhan siellä mukavampi tehdä hommia jonkinlaisessa suojassa. Toivottavasti myrskyt on nyt koettu ainakin kunnes siellä on kunnon katto päällä. Päätyräystäät täytyy kuitenkin tehdä ennen sitä, plus muuta pikkusipistelyä. Joulu haittaa nyt pahasti edistymistä, mutta ilmojen salliessa viimeistään ensi vuoden puolella koitan jatkaa.

Hommat etenee lähinnä viikonloppuisin, iltaisin ei paljoa ehdi, sen verran myöhään on aina töistä kotona ja muut ilta-aktiviteetit täytyy hoitaa myös. Naputtelen pikkuhiljaa talven aikana sen minkä ehdin ja keväällä kun kelit lämpenee, jatkan intensiivisemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 + 9 =