Talvi meni, kevät tuli ja kesä on jo ovella.

Kylläpäs aika menee siivillä, kesä on ihan nurkan takana. Edellisestä päivityksestä on vierähtänyt ”tovi”. Ihan siinä ei tallin valmistumisessa olla, missä itse syksyllä ajattelin että oltaisi. Jotain pientä on kuitenkin saatu aikaiseksi. Tuo viimeksi luvattu lähiaikojen päivityskin vähän pääsi venähtämään…

Mutta nyt siis asiaan. Lattiavalun jälkeen laitettiin ikkunat ja ovet paikoilleen, että viileillä ilmoilla pystyy tekemään sisähommia. Nosto-oveen laitettiin vaan toiseen kiskot, että tavaraa saa sitä kautta tarvittaessa sisälle. Kiskojen kiinnitys on väliaikainen, niitä varten täytyy tehdä hiukan lisävirityksiä. Nosto-ovet olisi saaneet olla 30-40 cm korkeammat, mutta niissä kävi pieni useamman sattuman summa. Kun kyselin ovien hintoja, kaikki mittatilausovet tuntui liian kalliilta. Teetin sitten oviaukot suurimmille löytämilleni valmisoville, mutta lopulta en ottanutkaan niitä, vaan löysin ovet lähempää. Ne meni kuitenkin tehdastilaukseen, joten samalla olisi voinut ottaa korkeammat. Silloin tallin tilaus oli jo lyöty lukkoon, joten sillä samalla korkeudella mentiin. Ne on nyt sitten tuollaiset ja niillä pitää tulla toimeen.ovetNosto-ovet sisältäpäin nähtynä.

Ikkunoiden ja käyntioven asennuksessa ei sen ihmeellisempää ollut. Ikkunoiden karmit tuli sen verran leveät, että ne pystyi asentamaan tulevan seinälevytyksen tasalle. Listoitus on kaiken järjen mukaan silloin helpompi tehdä. Käyntiovea joutuu tuossa suhtessa kikkailemaan enemmän, sen karmi piti laittaa rungon kanssa tasan, muuten karmin kiinnitys olisi tullut liian lähelle rungon reunaa.

ikkunatIkkunat ja käyntiovi.

Seuraavaksi laitoin tuulenohjauslevyt kattoristikoiden väliin, että tuleva puhallusvilla pysyy paikoillaan. Koitin taitella pahvit niin, että niiden päälle mahdollisesti jostain päässyt vesi valuu tuulensuojalevyn ulkopuolelle.

tuulenohjausTuulenohjauslevyt.

Ja vielä ennen höyrynsulkumuovia piti tehdä välikatolle kulkusilta.  Kulkusillalle ei kuvissa ollut mitään määrittelyjä, ne tuli tehtyä 32 x 100 tavarasta.

kulkusiltaKulkusilta.

Sen jälkeen päästiinkin höyrynsulkumuovin laittoon. Oviseinään muovi laitettiin jo ennen nosto-ovien asennusta, että sen sai helposti ovikiskojen alle. Villoja sielläkään ei vielä ole, mutta muovi ei ole kuin muutamalla niitillä kiinni ja sen saa helposti pudotettua sen verran alas, että villat saa alle. Yksin ei muovin laitosta olisi meikäläiseltä tullut mitään, onneksi sain siihen apuvoimia. Teippailin kaikki niitit ja saumat ja sitten pääsikin katon koolauksen asennukseen. Kuvissa koolaus oli piirretty 23 x 95 tavarasta, mutta vastaavan kanssa päätettiin että tehdään kuitenkin 32 x 100. Kun kattoonkin tulee tuplakipsilevy, pysyypähän levyt paremmin ylhäällä ja ruuveille jäi enemmän kiinnityspintaa.

ruoteetHöyrynsulku ja katon koolaus.

Ja sitten kattoa levyttämään. Siinäpä sitä aikaa sitten paloi, ehkäpä joku nauharuuvain olisi nopeuttanut levyjen kiinnitystä, mutta menihän se akkukoneellakin. Ja kun ensimmäisen kerroksen sai valmiiksi, olin vasta puolivälissä…

Mutta nyt on toinenkin kerros levytetty, ainoastaan reunoihin jätin vielä levyt laittamatta. Ajattelin villoittaa seinät ensin, vaikka onnistuisihan se toisinkin päin. Villaksi ostin Ursaa, uskalsin luottaa siihen tallirakennuksessa. Ja saihan se aikanaan hyvät arvostelut TM testissäkin. Hinta on eristeessä ainakin kohdallaan.

kattolevytysToinen kerros levytystä menossa.

Nyt kun kelit alkoi lämpenemään, niinä päivinä kun ei ole satanut, olen tehnyt ikkunoiden ja ovien pieliä. Melkoista palapeliä sekin näin amatööriltä, mutta pikkuhiljaa nekin valmistuu. Nosto-ovien pielet oli sen verran leveitä, että teetin niihin pellityksen. Omasta mielestä ainakin kannatti. Homma on vielä vähän kesken, joten siitä kuvia myöhemmin. Vahvasti näyttää siltä että tämä kesä tässä vielä menee, varsinkin kun sitä lomaakin olisi kiva viettää. Kieltämättä tämä projekti alkaa pikkuhiljaa muistuttamaan sitä kuuluisaa verkkaisesti rakennettua kirkkoa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

+ 43 = 49